18 Mart 2025 Salı

Gelibolu Yarımadası... Çanakkale

18 Mart Deniz Zaferi

Boğaz Muharebeleri ve 18 Mart 1915 Çanakkale Boğaz Zaferi

Avrupa’da başlayan karşılıklı savaş ilanları sonrasında Osmanlı Devleti, Boğazın Savunma Planını harekete geçirdi. 4 Ağustos’tan itibaren boğazda mayın hatları oluşturulmaya başlandı. 27 Eylül’den itibaren ise boğazlar tüm deniz ulaşımına kapandı. 3 Kasım 1914’te Fransız ve İngiliz savaş gemileri boğaz girişindeki tabyalara bir taarruz gerçekleştirdi. Seddülbahir Kalesinin cephaneliğinin isabet alıp havaya uçmasıyla Çanakkale’nin İlk Şehitleri verilmiş oldu. Bu bombardıman Osmanlı Devleti açısından uyarıcı nitelikte olmuştu zira Müttefiklerin hedefini belli etmişti. İngiliz Deniz Bakanı Churchill’in Boğazların donanma yoluyla zorlanması konusundaki ısrarı ile İngiliz savaş konseyinde Çanakkale Harekatı kabul edildi.

Kraliyet Donanması zırhlısıHMS Irresistible'ın batışı (18 Mart 1915)

17.00 sularında Amiral de Robeck bir mayın tarlası içinde olduklarını anladı, harekata devam edemeyeceğini anlayarak geri çekilme emri verdi. Büyük boğaz harekatında zafer, tabyalarımızdaki Türk topçuları ve boğazın kalbine ustaca döşenen mayın hatları sayesinde Türklerin oldu. Kazanılan bu zaferde, çelik zırhlara bürünmüş, her yönüyle teknik üstünlüğe sahip armadaya karşı, tabyalarda can siperane mücadele veren Seyit Onbaşı gibi kahraman topçularımızın şahsında görev yapan tüm topçularımızın, boğaz kıyılarına yerleştirilen gizli obüs bataryalarının, mayınların ve nihayet Türk askerinin savaş kabiliyetinin büyük payı vardır.

Kaynak: https://canakkaletarihialan.gov.tr/tr/canakkale-savaslari/deniz-savaslari

16 Mart 2025 Pazar

Kapadokya Peri Bacaları

Her yıl yerli ve yabancı milyonlarca turist tarafından ziyaret edilen Kapadokya‘nın en önemli özelliğinden birisi de ünlü peri bacaları. Kapadokya’nın eşsiz bir güzelliğe sahip vadilerinde, beldelerinde, Göreme Milli Parkı’nda, hemen hemen her yerde görenleri büyüleyen peri bacaları bulunuyor. 

Peri Bacası Nedir, Nasıl Oluşmuş?

Peri bacasını doğal bir oluşum olarak ifade edebiliriz. Peri bacaları oluşumlarının tarihinin 60 milyon yıl öncesine dayandığı tahmin ediliyor. İlk zamanlarda bir iç deniz olan Kapadokya bölgesi, çevredeki Erciyes Dağı, Hasan Dağı ve Güllüdağ’ın milyonlarca yıl önce püskürttüğü lav ve küller bu bölgeyi kurutmaya başlamış ve bölgede lav ve külden oluşan taş yani tüf yapılar oluşmaya başlamış.


Bu yumuşak tüf katmanlar yine milyonlarca yıl boyunca şiddetli rüzgar, sel ve yağmur suları ile aşınması sonucu değişmeye başlamış ve erozyonla birlikte vadilere dönüşmüş. Böylece hepimizin bildiği o üzerine mantar başlık veya şapka varmış gibi görünen konik gövdeler oluşmaya başlamış. Bu doğa harikası oluşumlara da peri bacaları deniliyor.

Kaynak: https://cappadocia4u.com/tr/kapadokya-peri-bacalari/

Gelibolu Yarımadası... Çanakkale

18 Mart Deniz Zaferi Boğaz Muharebeleri ve 18 Mart 1915 Çanakkale Boğaz Zaferi Avrupa’da başlayan karşılıklı savaş ilanları sonrasında Osman...