18 Mart 2025 Salı

Gelibolu Yarımadası... Çanakkale

18 Mart Deniz Zaferi

Boğaz Muharebeleri ve 18 Mart 1915 Çanakkale Boğaz Zaferi

Avrupa’da başlayan karşılıklı savaş ilanları sonrasında Osmanlı Devleti, Boğazın Savunma Planını harekete geçirdi. 4 Ağustos’tan itibaren boğazda mayın hatları oluşturulmaya başlandı. 27 Eylül’den itibaren ise boğazlar tüm deniz ulaşımına kapandı. 3 Kasım 1914’te Fransız ve İngiliz savaş gemileri boğaz girişindeki tabyalara bir taarruz gerçekleştirdi. Seddülbahir Kalesinin cephaneliğinin isabet alıp havaya uçmasıyla Çanakkale’nin İlk Şehitleri verilmiş oldu. Bu bombardıman Osmanlı Devleti açısından uyarıcı nitelikte olmuştu zira Müttefiklerin hedefini belli etmişti. İngiliz Deniz Bakanı Churchill’in Boğazların donanma yoluyla zorlanması konusundaki ısrarı ile İngiliz savaş konseyinde Çanakkale Harekatı kabul edildi.

Kraliyet Donanması zırhlısıHMS Irresistible'ın batışı (18 Mart 1915)

17.00 sularında Amiral de Robeck bir mayın tarlası içinde olduklarını anladı, harekata devam edemeyeceğini anlayarak geri çekilme emri verdi. Büyük boğaz harekatında zafer, tabyalarımızdaki Türk topçuları ve boğazın kalbine ustaca döşenen mayın hatları sayesinde Türklerin oldu. Kazanılan bu zaferde, çelik zırhlara bürünmüş, her yönüyle teknik üstünlüğe sahip armadaya karşı, tabyalarda can siperane mücadele veren Seyit Onbaşı gibi kahraman topçularımızın şahsında görev yapan tüm topçularımızın, boğaz kıyılarına yerleştirilen gizli obüs bataryalarının, mayınların ve nihayet Türk askerinin savaş kabiliyetinin büyük payı vardır.

Kaynak: https://canakkaletarihialan.gov.tr/tr/canakkale-savaslari/deniz-savaslari

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen yorumlarınızı büyük harfle yazmayınız.

Gelibolu Yarımadası... Çanakkale

18 Mart Deniz Zaferi Boğaz Muharebeleri ve 18 Mart 1915 Çanakkale Boğaz Zaferi Avrupa’da başlayan karşılıklı savaş ilanları sonrasında Osman...